ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΨΥΧΙΚΟ

Το έργο αφορά στην ανακαίνιση μονοκατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό, κατασκευασμένης στα τέλη της δεκαετίας 1990. Η οικογένεια ενόψει της μετεγκατάστασης σε νέο σπίτι, θέλησε να το προσαρμόσει λειτουργικά και να προσδώσει οικεία χαρακτηριστικά αισθητικά. Στόχος του σχεδιασμού υπήρξε να δώσει ταυτότητα και μορφή στο όραμα και τις ανάγκες τους.
Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα συνολικού εμβαδού 350 τμ. Αποξηλώθηκε το σύνολο των εσωτερικών υποδομών, κατασκευών και τελειωμάτων, διατηρώντας ωστόσο εν πολλοίς τη βασική διαρρύθμιση. Οι υποδομές εκσυγχρονίστηκαν περιλαμβάνοντας καθοριστικές παρεμβάσεις όπως το νέο σύστημα “έξυπνο σπίτι” με bus KNX, το σύστημα κλιματισμού και το ενεργειακό τζάκι.
Στο εσωτερικό, διατηρήθηκαν μόνο τα δρύινα παρκέ, τα οποία συντηρήθηκαν και προστέθηκαν νέα αναδεικνύοντας την ομορφιά της πρώτης ύλης. Την επιλογή φυσικών υλικών για τις επενδύσεις επιφανειών και τα έπιπλα, συμπληρώνουν γήινες αποχρώσεις και υφές, προσδίδοντας θαλπωρή στις απέριτες γραμμές του σχεδιασμού. Απλοποιήσαμε τα περιγράμματα των χώρων διημέρευσης με νέα ψευδοροφή: καλύπτοντας τις κρεμάσεις δοκών πετύχαμε την αίσθηση ενιαίου και μεγαλύτερου χώρου. Με φωτισμό οροφής αποτελούμενο από πηγές μικρές ή κρυφές και κρυφά ή λεπτά στόμια εξαερισμού, σε απλούς γεωμετρικούς σχηματισμούς, τονίσαμε την λιτή αισθητική του χώρου.
Οι κατασκευές σε κάθε χώρο είναι ειδικά σχεδιασμένες από την ομάδα μελέτης, με γνώμονα τη δημιουργία λιτών μορφών και την ανάδειξη των υλικών. Αυτές συμπληρώνουν οι επιλογές επίπλων επώνυμων σχεδιαστικών οίκων. Λεπτομέρεια και άποψη προσδιορίζουν όλους τους χώρους.
Ο κήπος της κατοικίας επανασχεδιάστηκε με τη γεωμετρική καθαρότητα ενός urban garden. H απαίτηση για ιδιωτικότητα επέβαλλε τη χρήση στοιχείων που “έκλειναν” το χώρο ενώ προς εξισορρόπηση προσδώσαμε προοπτικό βάθος σε μικρό χώρο, με την σύνθεση και αντιπαράθεση πλήθους υλικών και στοιχείων. Φυτεύσεις, πλακίδια, χαλίκι, corten, σανίδες και νερό εναλλάσσονται σε στάθμες, δημιουργώντας ένα πλούσιο παζλ σκληρών και μαλακών επιφανειών και υφών. Διατεταγμένα στοιχεία (δεντροστοιχία, φώτα, φράκτης και πλακόστρωση) ορίζουν τον άξονα που οδηγεί στην κύρια είσοδο της κατοικίας και γύρω από αυτόν οργανώνονται οι πιο απομονωμένες γωνιές του περιβάλλοντα χώρου.

Μελέτη Εφαρμογής- Διαχείριση Έργου- Επίβλεψη

Έτος κατασκευής: 2019
Κατάσταση: Ολοκληρωμένο

10
11A
800-600-5
1
6+Κίνηση
29
800-600-7
800-600-8
22--
16
43
800-600-2
26
17
800-600-4
45
32
46
DSC_0680-r4LowRes
Dsc_0681-LowRes
DSC_0692-rrLowRes
38
39
42

Share Project :